Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Garmin Forerunner 305

Μεγάλος γκατζετάκιας γαρ, όταν αποφάσισα να ξεκινήσω ποιο δομημένα και συστηματικά προπόνηση, είπα να κάνω δώρο στον εαυτό μου ένα 'εργαλείο' που θα με βοηθήσει σε αυτό. Λάτρης της Garmin αφού χρησιμοποιώ αρκετά χρόνια το Garmin eTrex Vista HCx στο βουνό και τελευταία και στο ποδήλατο, κατευθείαν στράφηκα προς αυτή την μάρκα η οποία και αξιόπιστη είναι και φτηνή συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Μοναδικό μελανό σημείο η υποστήριξη στην Ελλάδα η οποία απλά δεν υπάρχει σύμφωνα με διάφορα που έχω ακούσει/διαβάσει εδώ και εκεί (ευτυχώς δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνω χρήση της εγγύησης ή του service). Ευτυχώς έρχονται οι Άγγλοι να σώσουν την κατάσταση αφού παρέχουν υποδειγματικό customer support ακόμα και σε συσκευές εκτός εγγύησης, δίνοντας μαθήματα after sales στους δικούς μας... Anyway η αγορά έγινε απο amazon σε τιμή πραγματικά ευκαιρία (130 ευρώ με τα μεταφορικά)  και σε μια βδομαδούλα τσουπ να το γκατζετάκι στο γραφείο μέσα στο κουτί του. Φυσικά πριν το παραλάβω είχα φροντίσει, όπως με κάθε τι που αγοράζω, να διαβάσω εκατομύρια reviews και 2-3 φορές το manual, έτσι ώστε να είμαι έτοιμος όταν φτάσει!!! Το μέγεθος του δεν είναι τελικά όσο μεγάλο φαίνεται στις φωτογραφίες και φορώντας το στο χέρι πραγματικά το ξεχνάς μετά απο λίγα δευτερόλεπτα. Σίγουρα είναι καλύτερα απο το να τρέχεις με το eTrex στην παλάμη πάντως.

Το ρολόϊ συνοδεύεται απο τη ζώνη του παλμογράφου, την βάση φόρτισης, ένα καλώδιο usb σε mini-usb, φορτιστή πρίζας σε usb και ένα επιπλέον λουράκι για μεγαλύτερους καρπούς. Μέχρι εργαλειάκι έχει για την αλλαγή στο λουράκι. Garmin μας κακομαθαίνεις ;). Μετά απο σύντομη φόρτιση και είναι έτοιμο για λειτουργία. Ανοίγωντας το 3 σύντομες ερωτήσεις και έτοιμο να καταγράψει τα πάντα.

1) Σύστημα μέτρησης (Metric/US)
2) Αν υπάρχει footpod (Y/N)
3) Αν υπάρχει cadence sensor (Y/N)

Πρώτη χρήση στο αγαπημένο μου Ποικίλο. Οι δορυφόροι κλειδώνουν αρκετά γρήγορα, ίσως λίγο ποιο γρήγορα συγκριτικά με το eTrex, και απλά πατάμε το κουμπάκι start. Και μετά τρέχουμε ...και αυτό γράφει. Το καλό στο συγκεκριμένο ρολόϊ είναι οτι μπορούμε να έχουμε διαφορετικές ρυθμίσεις για τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι κτλ. Μπορούμε να ορίσουμε διαφορετικά δεδομένα να βλέπουμε στις 3 κυλιόμενες οθόνες για κάθε mode. Έτσι πχ στο running mode μπορούμε να βάλουμε  το pace (m/km), παλμούς, συνολικό χρόνο και συνολική απόσταση στην 1η οθόνη και χρόνο και απόσταση lap στην 2η  ενώ στο bike mode να βάλουμε ταχύτητα (km/h), παλμούς και cadence. Πριν απο κάθε προπόνηση θα πρέπει να διαλέξουμε mode ώστε να μας βγάλει τις αντίστοιχες οθόνες. Όταν με το καλό τελειώσει η προπόνηση απλά πατάμε stop και πέρνουμε ανάσα για να πέσουν οι παλμοί. Σημειωτέον στο ρολόϊ μπορούμε να περάσουμε ζώνες παλμών/ ταχύτητας διαφορετικά για κάθε mode. Δηλαδή μπορεί να δηλώσουμε οτι η μέγιστη καρδιακή συχνότητα είναι 200 παλμοί για το τρέξιμο ενώ 180 για το ποδήλατο διαφοροποιώντας έτσι τις ζώνες έντασης ανάλογα..

Το επόμενο βήμα αφου γυρίσουμε σπίτι (και κάνουμε τις απαραίτητες διατάσεις και ένα μπανάκι) είναι να δούμε τι κάναμε. Πολύ απλά το συνδέουμε στην βάση του και αυτόματα ανοίγει το Training Center της Garmin το οποίο δυστηχώς έχει μείνει αρκετά χρόνια πίσω σαν λογισμικό αλλά παρέχει τα απαραίτητα για κάποιον που δεν θέλει να πολυασχοληθεί. Αυτόματα κατεβάζει τα στοιχεία στο TC και βγάζει τα διαγράμματα ταχύτητας, παλμών καθώς και συνολικά στοιχεία για την προπόνηση (χιλιόμετρα, ώρα, υψομετρικά κτλ).


 Η Garmin δίνει την δυνατότητα τα στοιχεία αυτά να τα αποθηκεύσουμε και on line με το πρόγραμμα connect. Πολύ καλύτερο απο το Σπαρτιάτικο TC και με αρκετά εύχρηστο user interface μπορούμε απο οπουδήποτε να ανεβάσουμε τις προπονήσεις μας αρκεί να φτιάξουμε ένα λογαριασμό στην Garmin. Με αρκετές ευκολίες όπως reports και στατιστικά μπορούμε να καταγράψουμε με λεπτομέρεια όλες μας τις προπονήσεις και να συγκρίνουμε δεδομένα.


 Επίσης βλέπουμε την διαδρομή που κάναμε μέσα απο το Bing (κάτι αντίστοιχο του googlemap) το οποίο είναι αρκετά εφετζίδικο αν και οχι τόσο χρήσιμο τελικά.


 Και εδώ μπορούμε να δούμε τα διαγράμματα pace και παλμών και cadence (αν χρησιμοποιήσουμε το cadence sensor το οποίο πωλείται ξεχωριστά γύρω στα 50-60 ευρώ $#@$@#$). Υπάρχει επιλογή play η οποία μας δίχνει για κάθε χρονική στιγμή τα αντίστοιχα δεδομένα, ουσιαστικά  κάνει simulate την προπόνηση μας.


 Έτσι μπορούμε να δούμε στην Χ ανηφόρα που μας κρέμασε η γλώσσα πόσους παλμούς είχαμε και πώς αυτό βελτιώνεται στην πορεία των προπονήσεων.

Η πραγματική χρησιμότητα του garmin όμως δεν είναι μόνο η δυνατότητα καταγραφής όλων των παραπάνω στοιχείων. Εκεί που μονοπωλεί είναι η δυνατότητα να φτιάξεις όλο το προπονητικό πλάνο και να το περάσεις μέσα στο ρολόϊ το οποίο θα κάνει το παν να το τηρήσεις με ευλαβικά (οχι δεν μπορεί να σε σηκώσει απο τον καναπε δυστηχώς ...).

Μέσα απο το Training Center και πρόσφατα και μέσα απο το Sport Tracks 3.0 μπορούμε να φτιάξουμε κάθε μια προπόνηση δηλώνοντας διάφορες παραμέτρους όπως συνολικός χρόνος, ζώνη έντασης, ταχύτητα/ρυθμό, συνολική απόσταση κτλ. Για παράδειγμα μπορούμε να φτιάξουμε μια προπόνηση κατά την οποία θα ξεκινάμε με ζέσταμα για 20 λεπτά στους 120 παλμούς, στη συνέχεια θα κάνουμε 6 επαναλήψεις των 600 μέτρων με ταχύτητα 4:00/χλμ και τέλος θα κάνουμε 3 χιλιόμετρα αποθεραπεία με ρυθμό 6:00/χλμ. Αφου με αυτό τον τρόπο  δημιουργήσουμε όλες μας τις προπονήσεις (διαλλειματικές, τεμπο, long runs, αποκατάστασης) μπορούμε να τις προγραμματίσουμε για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τέλος ενημερώνουμε το ρολόι στέλνωντας όλα τα παραπάνω δεδομένα. Διαλέγωντας κάθε μέρα την αντίστοιχη προπόνηση μας ενημερώνει οπτικά και ακουστικά για κάθε βήμα της καθώς και όταν ξεφεύγουμε απο τους προκαθορισμένους στόχους (πολύ γρήγορα/αργά, περισσότεροι/λιγότεροι παλμοί).Φυσικά η καταγραφή των πραγματικών δεδομένων δουλεύει κανονικά ανεξάρτητα απο το τι έχουμε δηλώσει στην προπόνηση. Αν δηλαδή έχουμε βάλει 2 χλμ με 180 παλμούς και κάνουμε 2 χλμ με 140 θα καταγραφεί η πραγματική ένταση και όχι η επιθυμητή.

Σίγουρα το συγκεκριμένο ρολόϊ δεν θα μας κάνει να τρέχουμε/ποδηλατούμε ποιο γρήγορα. Αλλά θα βοηθήσει να καταγράψουμε με ευκολία όλες μας τις δραστηριότητες και να δούμε μέσα απο αυτή την καταγραφή που χρειάζεται βελτίωση ή αλλαγή. Θα μας βοηθήσει να έχουμε όλο μας το προπονητικό πλάνο οπουδήποτε και αν είμαστε αφου  θα το έχουμε περάσει στο ρολόϊ και τέλος θα στις ποιο πολύπλοκες προπονήσεις θα μας λύσει τα χέρια αφου δεν θα χρειάζεται να μετράμε/υπολογίζουμε τις στάσεις και τις αποστάσεις. Απλά θα μας κάνει μπίπ όπως λέει και ο γιός μου. Το τι θα κάνουμε μετά το μπίπ είναι στο χέρι μας. Καλές προπονήσεις!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου