Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ποδηλατικός γύρος Ολίγυρτου

Κυκλική διαδρομή με αφετηρία και τερματισμό στην υπέροχη Καστανιά Κορινθίας. Περνώντας τα τελευταία σπίτια του χωριού, υπάρχει πλάτωμα στην αριστερή πλευρά του δρόμου με κατεύθυνση τον Φενεό όπου μπορούμε με ασφάλεια να παρκάρουμε το αυτοκίνητο. Σε εκείνο το σημείο υπάρχει και δρόμος που οδηγεί στο ξενοδοχείο  Ξενία της ΚαστανιάςΣτην Καστανιά μπορούμε να φτάσουμε απο Κιάτο ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Στυμφαλία ή απο Δερβένι προς Γκούρα και Φενεό. Η πρώτη διαδρομή είναι ευκολότερη και με λιγότερες στροφές.


Η διαδρομή ξεκινά στα 1200 περίπου και μέ σχετικά ήπιες κλίσεις ανεβαίνει στο ψηλότερο σημείο γύρω στα 1600. Απο εκεί η θέα φανταστική στην κοιλάδα του Φενεού απο την μια και στην κοιλάδα της Στυμφαλίας απο την άλλη. Επίσης φαίνεται η μικρή και η μεγάλη Ζήρεια απέναντι με τα χωριά Γκούρα και Κυλλήνη στους πρόποδες.


Ο Ολίγυρτος έχει την ατυχία να περιτριγυρίζεται απο μεγαλύτερα και ποιο γνωστά βουνά όπως ο Χελμός, Μικρή/Μεγάλη Ζήρεια, Μαίναλο, Ντουρντουβάνα με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο γνωστός και "περπατημένος". Αυτό βέβαια έχει και τα θετικά του αφού θεωρητικά έχεις λιγότερες πιθανότητες να δεις τα αποτελέσματα του ανθρώπινου παράγοντα (σκουπίδια, ανεξέλεγκτες στάνες κτλ κτλ). Βρίσκεται μεταξύ των οροπεδίων του Φενεού, Στυμφαλίας και Κανδήλας. Το βόρειο μέρος του έχει αρκετά βοσκοτόπια και δάση με έλατα ενώ νότια υπάρχουν αρκετές πηγές που ενώνονται με το ποτάμι που ρέει προς την καταβόθρα Πλέσια. Η βασικότερη πηγή βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του βουνού και καταλήγει στην λίμνη της Στυμφαλίας. Η περιοχή του Ολίγυρτου εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Οικόλογικό δίκτυο "Natura 2000". Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Σκίπιζα με υψόμετρο 1935 όπου κάποιος μπορεί να φτάσει απο πεζοπορικό μονοπάτι που ξεκινά απο το χωριό Λαύκα.






Στη συνέχεια η διαδρομή κατεβαίνει μέχρι τα 1300 μέσα σε πυκνό δάσος όπου βρίσκει τον δασικό και το μονοπάτι που έρχεται απο Λαύκα για την κορυφή Σκίπιζα. Ο δρόμος ανηφορίζει με αρκετά έντονη κλίση μέχρι τα 1450 για να κατέβει στο επίπεδο της Στυμφαλίας και να καταλήξει στο χωριό Λαύκα μετά απο αρκετή κατηφόρα.


Απο την Λαύκα φεύγει χωματόδρομος ο οποίος σε κάποιο σημείο έχει στρωθεί με άσφαλτο και καταλήγει λίγο πριν την Καστανιά. Απο εκεί κάνουμε αριστερά στην άσφαλτο που πάει για Φενεό και σε 2 χλμ καταλήγουμε στην αφετηρία μας. 


Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές ταβέρνες για "αποκατάσταση" αλλά η καλύτερη επιλογή βρίσκεται λίγο παρακάτω στο χωριό Στυμφαλία όπου οι γουρουνοπούλες γυρνάνε σιγά σιγά στην σούβλα τους. 


Προβολή στο wikiloc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου